Een van de drijvende krachten achter het huidige Wildeboer Bouw is Reyer Klepper. De man van de praktijk. Als 15-jarige in dienst gekomen bij Pronk Bouw in Warmenhuizen en al die jaren trouw gebleven aan zijn belangstelling voor de bouw. Dat was niet vanzelfsprekend, Reyer komt uit een familie van mkb’ers. Opa en later vader Klepper bestierden een viswinkel en palingrokerij in het hart van Alkmaar. En daar vinden we de parallel met het bedrijf waar hij inmiddels bijna 12,5 jaar met zoveel plezier en passie leidinggeeft. Want je hoeft niet hetzelfde dna te delen om als familie te voelen.
Pronk is een familiebedrijf, net als Wildeboer. "Ik werk al 27 jaar voor het bouwbedrijf en heb het nog steeds naar mijn zin. Pronk gaf mij de kans om me te ontwikkelen tot de ondernemer die ik nu mag zijn, binnen de beschermende kaders van het moederbedrijf." Dat vergde wel enige inspanning, want na als leerling-timmerman opgeklommen te zijn tot uitvoerder, is bedrijfsleiding nog steeds geen voor de hand liggende stap. Reyer verlegde zijn grenzen, zelfs letterlijk door rond zijn twintigste een jaar naar Australië te gaan. "Hard werken en nog harder sparen is mij thuis wel met de paplepel ingegoten. Dat ik de kans kreeg om een jaar met onbetaald verlof te gaan, vind ik nog steeds bijzonder. Toen ik terugkwam, timmerde ik er weer flink op los om nieuwe reserves op te bouwen." Die noeste arbeid en het bijkomende organisatietalent vielen Glenn Pronk op. "Jij moest maar gaan verder leren, zei hij. Toen ben ik de aannemersopleiding gaan volgen." Het behalen van het diploma KOB, oftewel Kader Opleiding Bouwbedrijf, betekent dat Reyer allround aannemer is. Een ingrijpende gebeurtenis haalde hem van de werkvloer. "Een zwaar auto-ongeluk kostte mij de motoriek en balans die vereist zijn voor veilig werken in de bouw. Ik kwam fulltime op kantoor. En dat beviel eigenlijk uitstekend want zo groeide ik door naar het uiteindelijke bedrijfsleiderschap."
Een verbouwing die Reyer altijd bij zal blijven is de grootscheepse aanpak van een vrijstaande woning aan de Bergense Buerweg. "Dit pand was eind jaren vijftig door Wildeboer gebouwd als familiehuis. Een semi-bungalow met grote raampartijen en een dubbel lessenaarsdak. Dat werd grondig aangepakt, de woning werd uitgebreid met een aanbouw inclusief volwaardige verdieping. Een enorme klus. Toen het af was, ging het pand nog net zo in de omgeving op als daarvoor, terwijl er toch zo'n honderd vierkante meter woonoppervlak bij was gekomen. Klaar voor de volgende generatie. Toen bouwde ik bij mijn eerste project met volle verantwoordelijkheid meteen veel ontzag op voor een sterk ontwerp."
Reyer weet creativiteit nog altijd te waarderen. "Natuurlijk staan wij ook wel eens te kijken van bijzondere ideeën, maar we stellen ons altijd open voor uitdagingen. Een recent voorbeeld is de Smeerlaan in Schoorl. Een rietgedekte stolp waar de prachtige, vooruitstrevende ontwerpplannen werden doorkruist door houtworm en rotte constructiedelen. Dat vergde onder meer herziening van de raming en planning, maar door de open communicatielijnen naar opdrachtgever en leveranciers liepen de processen soepel door. Om steeds weer tot een oplossing te komen, vind ik echt een kracht van ons bedrijf. Het onmogelijke toch mogelijk maken.”
Hoe wij dat doen? Kijk maar eens onder de knop projecten.
De samenwerking met Wildeboer vond in eerste instantie grotendeels op afstand plaats. "Dat vond ik niet goed werken. Ik ben een man van de praktijk, ook in de communicatie met het team. Vaak, vooral in de bouw, moet je iets zien om het te begrijpen." Reyer begreep dat structurele aanwezigheid op de Heereweg beter was voor de saamhorigheid en verkaste naar Schoorl.
"Daarbij hebben Pieter en ik een unieke zakelijke band. Wij zijn totaal verschillend, maar staan voor hetzelfde. Vullen elkaar aan, maar gunnen ieder zijn ruimte. Wij streven beide naar een ontspannen sfeer, waar uiteraard wel ingespannen gewerkt wordt. Ieder teamlid, van onze vaklieden tot de regelaar, rekenaar en tekenaar heeft zijn of haar eigen krachten en kwaliteiten. Pieter en ik vinden het belangrijk dat deze gezien worden en onze mensen zich mogen ontplooien."
De onderlinge band binnen het totale team illustreert dat deze visie zijn vruchten afwerpt. "Natuurlijk vind ik het mooi om te zien dat wij jonge leerlingen praktijkervaring bieden, net als ik vroeger het vak van de meesters bij Pronk leerde. Dat ze vervolgens gráág bij ons blijven, daar ben ik pas echt heel trots op."
"Pieter en ik hebben met elkaar en met het team Wildeboer Bouw naar de huidige positie als hofleverancier geloodst. Honderd jaar worden gaat niet zonder kleerscheuren. De aansluiting met Pronk Bouw bleek een heel gelukkige keuze van zowel Pieter als Glenn en Bert Pronk. Dat geldt zeker ook voor mij persoonlijk!"
Voor de kerstvakantie verzonden wij een nieuwsbrief. Gemist?
Lees hier